Het kan gewoon niet anders, er moet een rel-alarm zijn. Want waar komen die verschrikkelijke reaguurders anders zo snel vandaan op Facebook of Twitter?

Senne

Ik las laatst een artikel op LINDA.NL. Dat is het online magazine van de LINDA met artikelen variërend van de laatste Kardashianistische roddels tot persoonlijke verhalen. Niet altijd hoogstaand en soms ronduit irritant. Het artikel ging over een Senne, een meid van 16, die in Nieuwsuur vertelde dat ze in korte tijd twee opa’s en een oma heeft verloren door Corona. Ze kon geen afscheid van hen nemen en heeft het daar natuurlijk erg moeilijk mee. Vooral als mensen aan de kassa komen in de winkel waar zij werkt, die kwaad schreeuwen dat er veel ergere dingen zijn dan Corona. Daar zit je dan, met drie overleden grootouders.

Entree reaguurder

Hartverscheurend natuurlijk. Hoe reageer je daar in hemelsnaam op? Tip: don’t be like Ronald. Want Ronald vind het “heel vervelend voor het meisje, maar…. “. Oh, die verschrikkelijke maar! Je weet dat er dan een stroom ongekende bullshit gaat volgen. Het is duidelijk dat Ronald zo’n type is dat weer een kans ziet om zijn Willem Engel mantra op te hoesten. En dat doet hij met verve… onder het artikel van een meisje dat 3 grootouders kwijt is aan dat klotevirus.

Mijn probleem: het wordt rood voor mijn ogen en ik zie het vervolgens als mijn persoonlijke missie om die verschrikkelijke Ronald een flinke veeg uit de pan te geven. Dus in een reactie vergeleek ik hem met een strontvlieg die tijdens BBQ uit het niets verschijnt als de zalm op tafel komt. Wel eens meegemaakt? Ik ben zo benieuwd waar die beesten ineens vandaan komen! Het is alsof er in de vliegen community een vis-alarm afgaat. Je zin om smakelijk verder te eten is wel verdwenen als er een zwerm vliegen om je bord heen zoemt.

Ronald is zo’n strontvlieg. Waarschijnlijk hangt hij heel de dag rond op Facebook, in de hoop iets over Corona tegen te komen, zodat hij zijn gal kan spuwen: “Corona is gewoon een griep, die hoge cijfers komen doordat er zoveel getest wordt en oh, by the way, die testen kloppen niet”. Blablabla. Voordat je het weet volgen er meer viruswaanzinnigen om hem bij te vallen en onzin te spuwen. Ergens is er dus een alarm afgegaan, maar waar? En is er een mogelijkheid om dat alarm onklaar te maken?

Conspiracy denkers

Mijn sarcastische reacties helpen natuurlijk helemaal niets. Alsof daardoor het verwarde volk als bij toverslag bij zinnen komt en de viruswaanzinbubbel met piepende bandjes verlaat. Niets van dat alles. Mensen als Ronald graven eerder hun hakken steviger in het zand en worden zo mogelijk nóg radicaler.

Het probleem is dat ze zich niet alleen online openbaren. Opgehitst door haathippie Engel (copyright Chris Klomp) bellen ze inmiddels ook verzorgingshuizen om de telefoniste de huid vol te schelden of vallen mensen lastig die in de rij staan bij de teststraat. In mijn ogen ben je dan rijp voor de geestelijke gezondheidszorg. En trek het zware geschut maar tevoorschijn want die mensen zijn verstrikt geraakt in een duivelse wereld van conspiracy-denkers en pseudo-wetenschappers. Elke keer als ze in hun YouTube bubbel stappen, krijgen ze dezelfde ellende voorgeschoteld. Hoe kom je daar in hemelsnaam uit?

Ik stop ermee! (dwz, ik probeer het..)

Om mijn geestelijke gezondheid te bewaken, zal ik dus zelf maatregelen moeten nemen en dat betekent: cut the sarcasm, girl! Haal je schouders op en gun die verwarde mensen geen podium! Het is moeilijk, maar ik ga het proberen.

Wat zou het fijn zijn als die verwarde trollen eens zouden luisteren naar Senne: “Zorg voor elkaar, dan hebben we volgend jaar een normale kermis.” Ze is misschien wel jong, maar uiteindelijk is ze een stuk verstandiger dan het Engel-leger.